Dobrovoljno vatrogasno društvo Žiškovec osnovano je 15.08.1935. godine na prijedlog dva utemeljitelja i deset osnivača. Utemeljitelji su bili MIJO SABO i FRANJO VIDRA, a osnivači, koji su ujedno obavljali i prve dužnosti u Društvu bili su: MARKO VUGRINEC - predsjednik, ĐURO KRALJIĆ - zapovjednik, TOMO VIDOVIĆ - tajnik, ANDRIJA NOVAK - blagajnik, TOMO VUGRINEC - spremištar, te ostali članovi uprave: FLORIJAN KRALJIĆ, IVAN KUTNJAK, JOSIP ŠPARAVEC, IVAN MUNĐAR i STJEPAN VUGRINEC.

Prvim dobrovoljnim prilozima nabavljene su kape, a već sljedeće godine nakon osnivanja i košulje koje je izradio krojač vatrogasnih uniformi iz Štrigove. Prije samog osnutka i mjestu je postojala ručna prijenosna štrcaljka, pa je zadatak naših vatrogasaca bio i nabava kola, na koja je kasnije tj. već 1937. montirana postojeća štrcaljka, koja je bila spremljena u novo drveno spremište izgrađeno ispred kuće Petra Zadravca. No, to spremište nije zadovoljavalo, pa je izgrađeno novo na drugoj lokaciji, 1966. godine preseljeno je u dvorište stare škole, a iste godine izgrađeno je spremište od cigle, kao dogradnja školi. Druga ručna štrcaljka nabavljena je 1947. godine imala je kola, zajedno sa štrcaljkom nabavljene su i prve cijevi. Obje štrcaljke koje je u svom vlasništvu tada imalo Društvo bile su uljevače, tek 1954. godine je čakovečki majstor za vatrogasnu opremu Feliks Križarić preuredio novu štrcaljku u tzv. usisaču, tako da sama može crpiti vodu, a starija štrcaljka otpremljena je u Muzej Međimurja u Čakovcu.

Prva motorna pumpa marke RAKOVICA i kapaciteta 600 ml/min nabavljena je 1967. godine, a kupljena je od društva Dokližovje iz Prekmurja. 1980.godine nabavljena je motorna pumpa ZIEGLER kapaciteta 400 ml/min, a 1985.godine nabavljena je prikolica za agregat od DVD-a Hlapićina.

Share